Wat is reflex integratie INPP ?

Kinderen in de baarmoeder maken met groeien een natuurlijke ontwikkelingsfase mee. Van een klein cellenballetje zal het zich vormen naar een kindje met handjes voetjes teentjes enzovoort. Er zit nog veel meer ontwikkeling in dan dit. Ontwikkeling van beweging van het kind. Het ontwikkeld reflexen die het nodig heeft om straks als het buiten de baarmoeder komt te moeten overleven. Die reflexen ontwikkelen zich dan later weer tot rijpere bewegingspatronen en vaardigheden. Deze refexen hebben een neurologische functie in onze ontwikkeling. Het is dus van groot belang dat de ontwikkelingslijn gevolgd wordt. Als deze niet wordt gevolgd kan dat gevolgen hebben voor de rest van de ontwikkeling. Het kan een volgende ontwikkelingsfase tegenhouden of helemaal blokkeren. Waardoor er essenciële processen worden gemist of verminderd.

Soms gaat de natuurlijke weg van ontwikkeling niet zoals het hoort of als we dachten. Het kindje kan in stuit ligging liggen vlak voor de geboorte en zo ter wereld komen of gehaald worden met een vacuümpomp. Maar ook met keizersnee. Door deze andere manieren van geboren worden maken de kinderen niet de daarvoor bedoelde en belangrijke ontwikkelingsfase door. En missen daardoor een soepele overgang naar de volgende ontwikkeling. Of zelf heel de overgang.

Kinderen kunnen dan een minder goede grove of fijne motoriek ontwikkelen (niet goed pen kunnen vasthouden of niet op een lijn schrijven, midden op de bladzijde  beginnen niet in de kantlijn). Of moeite hebben met rennen of evenwicht ( struikelen over de eigen benen) of zelfs last ondervinden met de ogen, het kijken naar dingen. Het anders zien/inschatten van dingen (bekers omgooien tegen die lantaarnpaal oplopen).

Kinderen kunnen dan motorisch wat zwakker zijn, problemen ondervinden met cognitieve vaardigheden, gedrag ( bv. ADHD en andere stoornissen) schrijven en concentratie, dyslexie of dyspraxie. Kijk en hoor problemen kunnen ook een onderdeel zijn. Kinderen met één of meer primitieve reflexen kunnen veel minder snel aanleren of begrijpen maar dat ligt vaak niet aan de intelligentie! Ouders hoor je vaak zeggen: Ik weet zeker dat er meer in zit  dan het laat zien op school!

Vraag je zelf dan eens af? Hoe verliep mijn zwangerschap en bevalling? De de ontwikkeling van mijn kind? Heeft het alles goed doorlopen? Was het een snelle omdraaier, hield het van op zijn buik liggen?had het een voorkeurshouding? Was het een huilbaby? Overstrekte het zich? Ging het vanzelf en makkelijk slapen? Was het een kruiper of schoof het liever op de billen? Ging het laatprten of liep het heel snel? GHad het last van keel en neus infecties? Sterke reacties na inentingen? Allergieën? Wagenziek? En heeft het nu moeite met lezen, schrijven, vangen, klokkijken automatiseren? Was leren fietsen een ramp?

INPP Kan helpen. We zullen het kindje testen met onder andere bewegingsoefeningen. En zullen aan de hand daarvan een ontwikkelingsprogramma volgen.

Voor meer informatie neem gerust contact op.